Actualitate

Rectorul Universităţii Suceava, Valentin Popa, noul ministru al Educaţiei

valentin-popa

Rectorul Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a fost validat în Comitetul Executiv Naţional al PSD pentru a prelua funcţia de ministru al Educaţiei, unul dintre cele mai important portofolii din viitorul Guvern condus de premierul Viorica Dăncilă.

Valentin Popa a fost propus pentru a prelua acest portofoliu de Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD, aşa cum a anunţat liderul acesteia, senatorul Ioan Stan. Valentin Popa s-a înscris în PSD Suceava la mijlocul acestei săptămâni. În şedinţa de ieri a CExN al PSD, singura competiţie pentru un post de ministru a fost pentru portofoliul educaţiei. Pentru postul de ministru al Educaţiei au concurat rectorul sucevean, Valentin Popa, şi Ecaterina Andronescu, cea care în trecut a mai deţinut acest portofoliu. Votul de validare în Parlament a viitorilor miniştri va avea loc lunea viitoare.

„Sunt foarte onorat, dar în acelaşi timp conştient de imensa responsabilitate ce-mi revine. Sper ca experienţa acumulată în cadrul universităţii să mă ajute în acest mandat pentru ca sistemul educaţional să crească aşa cum a crescut şi evoluat şi Universitatea <Ştefan cel Mare>”, a declarat ieri Valentin Popa.

Valentin Popa a câştigat în mod clar competiţia cu Ecaterina Andronescu

Potrivit unor surse din rândul social-democraţilor, Valentin Popa a reuşit să obţină nu mai puţin de 48 de voturi în favoarea sa, în timp ce Ecaterina Andronescu a primit opt voturi.

Prin nominalizarea lui Valentin Popa pentru a prelua conducerea învăţământului românesc, PSD Suceava are pentru prima dată un reprezentant într-o funcţie de ministru. După anunţul oficial al premierului Viorica Dăncilă cu privire la propunerile votate pentru componenţa noului Guvern, liderul PSD Suceava, Ioan Stan, a declarat că pentru filiala pe care o conduce, dar şi pentru judeţul Suceava, este o onoare să aibă un reprezentant care va prelua funcţia de ministru al Educaţiei. „Este un lucru extrem de important pentru noi să avem un ministru în unul dintre cele mai importante ministere ale viitorului Guvern. Este o onoare să avem ministrul Educaţiei. Considerăm că alături de Sănătate, Ministerul Educaţiei este unul dintre cele mai importante din Executiv. Iar prin validarea domnului Valentin Popa în funcţia de ministru, precum şi prin ceilalţi reprezentanţi care îi avem în structura Guvernului, se poate vedea foarte clar că Suceava e pe harta ţării”, a declarat Ioan Stan.

PSD Suceava – „Îl vom sprijini în demersurile sale”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, deputatul Alexandru Rădulescu, a declarat că Valentin Popa a fost propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei având în vedere performanţele acestuia ca rector al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava, dar şi contribuţia pe care acesta a avut-o la dezvoltarea învăţământului superior sucevean. „Sunt extrem de bucuros şi mulţumit că propunerea Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, în persoana domnului rector Valentin Popa, a fost acceptată de colegii din Comitetul Executiv Naţional.

Este pentru prima dată când Organizaţia Judeţeană PSD Suceava propune un ministru şi acesta are toate şansele să devină ministru, iar dumnealui se adaugă celorlalţi membri ai organizaţiei judeţene care ocupă funcţii în actualul Guvern al României”, a spus Alexandru Rădulescu, el adăugând că „propunerea noastră a fost fundamentată de evoluţia Universităţii <Ștefan cel Mare> din Suceava atât pe plan naţional şi internaţional, din momentul în care domnul Valentin Popa a preluat funcţia de rector. Sunt convins că dumnealui va avea acelaşi succes în calitate de ministru şi va contribui la creşterea învăţământului românesc, aşa cum a făcut-o şi ca rector pentru învăţământul superior sucevean”.

Alexandru Rădulescu a spus că în calitate de membru al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor îi va fi alături ministrului Valentin Popa. „Eu şi colegii mei vom colabora îndeaproape şi îl vom sprijini în demersurile sale. Personal mai am un motiv de mândrie şi mulţumire, pentru că nu trebuie să uităm că domnul Valentin Popa e fălticenean şi aparţine marii familii, comunităţii Colegiului Naţional <Nicu Gane>, al cărui absolvent este”, precizat purtătorul de cuvânt al PSD Suceava.

De precizat că PSD Suceava mai are ca reprezentanţi în Guvernul României un secretar de stat în Ministerul Mediului, Eugen Uricec, şi doi subsecretari de stat, Tiberius Brădăţan în Ministerul Sănătăţii şi Cristian Șologon în Ministerul Dezvoltării Regionale.

În trecut, singurii suceveni care au mai ocupat funcţii de miniştri au fost Gheorghe Flutur (Ministerul Agriculturii) şi Cristian Adomniţei (Ministerul Educaţiei). De asemenea, deputatul PSD Eugen Bejinariu a ocupat funcţia de secretar general al Guvernului, iar în decembrie 2004 a deţinut pentru scurt timp funcţia de premier interimar al României.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

Sus