Actualitate

RENAȘTEREA UNUI BRAND: Berea Solca

berea-solca

Berea Solca, atât de celebră în anii de dinainte de 1989, va reveni pe piaţa suceveană în scurt timp. Nu va mai fi produsă la Solca, şi asta pentru că fabrica de acolo a fost distrusă în urmă cu mai mulţi ani, ci la Suceava. Berea Solca va reveni pe piaţă prin intermediul celor de la Bermas, care în cursul lunii septembrie 2016 au reuşit să cumpere mărcile cu ajutorul cărora pot fabrica licoarea pentru a o pune în vânzare în perioada următoare.

Fabrica de bere de la Solca a intrat în faliment în martie 2013, iar tot patrimoniul a ajuns la vânzare prin intermediul unui lichidator. Doina Elena Muntean s-a ocupat de această tranzacţie, în urma căreia terenul pe care a funcţionat fosta fabrică de bere a fost vândut împreună cu o construcţie demolată parţial unui localnic din Solca.

Pentru mărcile de bere s-au organizat mai multe licitaţii, dar multă vreme nimeni nu s-a arătat interesat. În septembrie, SC Bermas SA Suceava a achitat 88.000 de lei şi a intrat în posesia celor două mărci, respectiv Bere Solca şi Solca Bere Blondă, produs tradiţional românesc, original din dulcea Bucovină.

Fabrica de Bere Solca este una dintre cele mai vechi din ţară, actul de naştere fiind datat 1810, în perioada în care acest teritoriu se afla sub dominaţie austriacă. Fabrica a fost dată în administrarea Fondului Bisericesc Religionar al Bucovinei, care a arendat-o diferitor comercianţi de-a lungul timpului. Până în preajma Primului Război Mondial, producţia fabricii a crescut constant, atingând un milion de litri în 1915. În perioada interbelică, activitatea a revenit la normal, producţia anuală fiind de circa 300.000 de litri.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava

Sus