Actualitate

Republica Rădăuți în pericol

dna Republica Rădăuți

De câțiva ani se vorbește în presa județeană despre Republica Rădăuți, un loc în care regulile și legile se aplică doar pentru unii dintre muritorii de rând.

În Republica Rădăuți mulți oameni se ghidează după legi care aduc mai degrabă aminte de junglă și nu de un oraș care aparține civilizației europene. Tot ce ține de reguli de circulație, autorizații de construcție, taxe, impozite, legi etc. este orientativ. Numai dacă ne uităm la faptul că pe terasele cu acoperiș și 2-3 pereți se fumează într-o veselie (deși legea o interzice și există mai multe structuri de poliție care au dreptul să amendeze unitățile respective) sau la faptul că autobuzele din orașul acesta staționează oriunde deja putem să intuim cum funcționează totul pe aici. Desigur, nu trebuie să fim naivi, este clar că regulile sunt încălcate în urma unor înțelegeri mai puțin vizibile pentru muritorii de rând.
Pericolul care paște Republica Rădăuți nu vine, „Doamne ferește” din posibilitatea ca oamenii din zonă să-și schimbe comportamentul. Nu, totul pleacă de la mult hulitul cod penal, care permite, printre altele, și negocierea reducerii pedepselor pentru cei care au informații din alte cazuri care ar putea interesa procurorii DNA.
De ieri, de când rădăuțeanul TH a fost trimis în judecată de către DNA, există două procese instrumentate de această structură care implică personaje din zonă. Cu alte cuvinte, a crescut posibilitatea ca printre inculpați să se afle și oameni care au ceva păcate și care o să fie dispuși să le mărturisească pentru o eventuală reducere a sejurului la Botoșani. Nu ar fi de mirare, deci, ca în viitorul apropiat, procurorii să afle detalii din alte cazuri rădăuțene, care să creeze fisuri în încrengătura de aici. Desigur, poate că ne înșelăm și, în Rădăuți, spre deosebire de restul țării, inculpații o să-și accepte bucuroși pedepsele, ghidați fiind de onoare.

Sus