Actualitate

@rețetebucovina PĂSTRĂV AFUMAT ÎN CETINĂ DE BRAD

pastrav-afumat-in-cetina

Dragi bucovineni, că doar ăștia suntem și ne bucurăm când oamenii ne zic așa, nu? Uite ce pune Nea Obiectiv azi pe masă, o rețetă de-a noastră care merge ca unsă la un pahar de vorbă și voie bună: Un păstrăvior afumat în cetină de braduleț, braduț brăduț.

Pentru a face minunea asta avem nevoie de următoarele:

  • Aproximativ 1 kg păstrăv proaspăt pentru fiecare cobză (porție) în parte
  • cetină și coajă de brad proaspăt culese din pădurile cruțate de Holzindustrie Schweighofer, care cică angajează oameni
  • sare, piper și alte condimente (cu aromă ușoară, ca să nu astupe savoarea peștelui)

Ca să dăm drumul la treabă folosim o rețetă specifică zonei Bucovinei inventată în anii ’30 de vânătorul Casei Regale și transmisă din tată în fiu, până în zilele noastre.

Se curăță păstrăvul și se ține aproximativ 12 ore, în saramura cu sare (2-3 linguri la litru de apă) și condimente(opțional).

Se spală fiecare bucată de pește în parte și lasă la scurs circa 2 ore. Se pun la afumat la foc făcut din conuri de brad, vreo 4-5 ore.

Din cetină și coajă de brad proaspăt culese se fac cobzele (ca niște rachete de tenis), în care se bagă bucățile de păstrăv.

Acestea se pun pe un jar blând (nu stins, ci domol) până când arde toată cetina.

Cam așe stă treaba pe la noi măi flăcăi, poftă bună să aveți!

Sus