Cultură

Rose Ausländer

Rosalie Beatrice Ruth Scherzer, cunoscută ca Rose Ausländer, s-a născut pe 11 mai 1901 în Cernăuți și a decedat pe 3 ianuarie 1988 în Düsseldorf. Ea provenea dintr-o familie de evrei ortodocși din Bucovina și a scris poezie în limba germană și engleză.

Viața ei poate fi caracterizată prin multiple relocări. Rose și-a început studiile la Cernăuți, apoi în 1916 când Bucovina a fost ocupată pentru a doua oară de trupele rusești, s-a relocat cu familia în Budapesta și și-a continuat ulterior studiile în Viena. În 1921 a plecat în SUA cu Ignaz Ausländer, s-a căsătorit cu el în 1923 și s-au separat în 1926. În 1927 s-a întors în Bucovina 8 luni de zile pentru a-și îngriji mama, ocazie cu care l-a cunoscut pe Helios Hecht cu care a plecat în SUA. Aici a început să publice poezie în diverse reviste de limbă germană. În 1931 se întoarce, din nou, în Bucovina și din 1936 se mută în București. În 1941 a fost obligată să se întoarcă în Cernăuți,unde a locuit în ghetou și unde l-a cunoscut pe Paul Celan. După război a plecat din nou în SUA pentru ca din 1967 să se întoarcă definitiv în Europa la Düsseldorf.

Rose și-a publicat primul volum de poezie în 1939 (Der Regenbogen) apreciat de critici, dar fără succes la public. Din cauza războiului și a Holocaustului activitatea sa a cunoscut o întrerupere.

După război s-a reîntors în Statele Unite ale Americii unde și a recăpătat cetățenia și unde, din 1948 până în 1956, a scris doar poezii în limba engleză. În 1957 s-a reîntâlnit cu Paul Celan la Paris și, sub influența acestuia, a renunțat la tonalitatea expresionist-clasică și și-a modernizat stilul poetic. Conform altor opinii schimbarea de stil începuse încă din SUA sub influența lui Marianne Moore. Tot în această perioadă s-a întors la limba germană și există încă discuții dacă a făcut acest lucru sub influența lui Celan sau a lui Moore. După 1956 activitatea ei literară  s-a întețit ea publicând mai multe volume până la finalul vieții.

Ca o curiozitate trebuie să menționăm faptul că metafora „lapte negru” folosită de Paul Celan în celebra sa poezie „Tangoul Morții” a fost preluată dintr-un poem publicat de Rose Ausländer în volumul Der Regenbogen (Curcubeul) (1939).

Sus