Actualitate

Să mergem la vot, chiar dacă va trebui să votăm cu ochii închiși

vot

Ca în aproape orice campanie, vocea „cetățeanului turmentat” – „dar eu cu cine votez?” răsună în urechile multor cetățeni. Totuși, deși mulți dintre alegători consideră că lista candidaților nu oferă nici o opțiune satisfăcătoare, este foarte posibil ca neparticiparea la vot să fie o greșeală mai mare.

Sunt două sau chiar trei partide care sunt avantajate de absenteism și sunt multe partide mici care sunt extrem de dezavantajate de o astfel de situație.  Oferta actuală ne lasă la mulți un gust amar, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la votul nostru. Având în vedere că la primărie s-a pus crucea cu alegerile într-un singur tur, trebuie să mergeți la vot ca să stricați prieteniile din consiliu.

Mergeți la vot nu neapărat pentru a schimba ceva prin votul vostru ci pentru a da un semnal puternic clasei politice că epoca în care masa de votanți putea fi manipulată cu sacoșe, emisiuni TV și articole mincinoase s-a terminat! Da, poate că persoana căreia o să îi încredințați votul nu o să intre în consiliu, dar dacă o să aibă suficiente voturi o să câștige măcar încredere în forțele proprii și o să candideze din nou peste patru ani (mai puțin dacă Dumnezeu sau DNA au alte planuri).

Nu vă faceți griji dacă nu găsiți pe cineva care să reprezinte convingerile dumneavoastră ideologice! În ultimii 26 de ani majoritatea politicienilor ne-au demonstrat că nu au nicio ideologie în afară de cea a banului. Dacă PCR nu și-ar fi schimbat numele majoritatea celor care ne au condus în ultimii 26 de ani ar fi fost membri marcanți în cadrul său. Luați lista în mână și citiți numele consilierilor! Orașul e mic și dacă recunoașteți pe o listă numele unui „potlogar” treceți la următoarea opțiune! Până la urmă poate că o să găsiți în ofertă pe cineva despre care măcar nu știți că este hoț!

Nu vă lăsați păcăliți de minciuna propagată în mediul virtual că un vot dat unui partid mic înseamnă un vot pentru partidul X! Nu, votul respectiv se împarte proporțional între partidele care trec pragul deci el nu o să îi avantajeze pe cei din partidul X sau din partidul Y, dar o să dea o șansă partidelor noi să intre în consiliu.

Țineți cont de  faptul că Rădăuții au o populație cu drept de vot care este relativ puțin numeroasă. La o participare scăzută la scrutin voturile membrilor de partid, a rudelor celor candidează și a celor care se lasă convinși prea ușor ar putea să însemne mai mult decât trebuie.

Ceea ce vrem să evităm prin îndemnul la vot nu este ca x sau y să câștige sau să piardă ci ca puterea să ajungă concentrată la 2-3 partide. Am văzut cu ochii noștri ce înseamnă consilii locale pline de executanți: blocuri turn între case, lucrări publice făcute în batjocură de firmele prietene cu consilierii, delapidări de la buget etc. Nu credem că noul consiliu o să facă mare brânză dar preferăm  ca puterea să fie disipată între cât mai multe partide pentru a nu mai exista acea armonie a împărțirii banilor.

P.S. Prin târg se vehiculează de ceva vreme că unul dintre candidați nu prea are cum să piardă scaunul de edil. Chiar dacă voturile noastre nu pot schimba asta putem totuși să facem în așa fel încât respectivul să iasă cu un procent cât mai mic. Un procent mic ar sublinia foarte clar ceea ce știm cu toții, că într-un sistem cu două tururi nu ar avea șanse reale. În plus, dacă ne lasă DNA fără primar măcar o să putem să zicem cu privirea sus: „Marea majoritate a orașului știa că e un corupt dar ne-a sabotat Ponta cu a lui lege electorală!”

Sus