Actualitate

Povestea cruntă a unui șef de poliție anchetat abuziv timp de 2 ani

sef-de-politie-anchetat-abuziv-2-ani

Ştiţi care e suma cu care te ajută instituţia la care eşti angajat în cazul în care eşti anchetat abuziv timp de doi ani? 800 de lei. Atât şi nimic mai mult. De această sumă a beneficiat subcomisarul Marius Ciotău, şeful Secţiei Nr. 4 Poliție Rurală Gălăneşti, în urma cererii pe care a adresat-o conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.

„În urma propunerii comisiei desemnate în temeiul prevederilor Ordinului ministrului nr. 9 din 09.09.2009, solicitarea dumneavoastră a fost aprobată, în limita cuantumului stabilit pentru faza de urmărire penală în acordul cadru încheiat de IPJ Suceava cu Cabinetul de Avocatură Orhean Elena Daniela, conform art. 4, aliniat 10 din actul normativ sus menţionat”, se arată în răspunsul pe care subcomisarul Ciotău l-a primit din partea şefilor IPJ Suceava. Șeful de poliție consideră că tot ceea ce s-a întâmplat este o imensă bătaie de joc, mai ales că sumele de bani pe care le-a cheltuit sunt mult mai mari, undeva spre 10.000 de euro, asta fără a mai pune la calcul stresul şi impactul pe care l-a avut ancheta asupra lui şi a familiei sale.

Potrivit lui Marius Ciotău, cei aproape doi ani de anchetă au fost un adevărat coşmar, în care a făcut zeci de drumuri, adrese către diferite instituţii, a copiat acte din dosar care arătau negru pe alb că nu are nici o legătură cu acuzaţiile aduse, acte depuse apoi la procurorul de caz, pentru ca într-un final să i se comunice că dosarul a fost declinat de la DNA la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, ca în final să vină şi singura soluţie posibilă: clasarea tuturor acuzaţiilor.

Culmea ironiei face ca subcomisarul Marius Ciotău, șeful secției de poliție Gălănești, în cei peste 20 de ani de activitate în poliţie, să nu fi fost niciodată recompensat băneşte.

„De-a lungul carierei am primit doar mulţumiri şi felicitări scrise, iar în final am fost anchetat pentru că hoţii şi familiile acestora au dat declaraţii false în faţa unui procuror DNA care le-a acordat o credibilitate totală”, a precizat Marius Ciotău.

Pus la dispoziţia şefilor în decembrie 2014, când a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Suceava, subcomisarul Marius Ciotău şi-a pierdut funcţia de conducere şi i s-au impus o serie de obligaţii. Asta a însemnat automat reducerea salariului, iar în condiţiile în care ştia că este nevinovat nu a făcut nici un rabat pentru a demonstra acest lucru. Una dintre consecinţe a fost aceea că Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava l-a dat în debit pentru a recupera diferite sume de bani cheltuite cu ocazia cercetării judecătoreşti. S-a întâmplat în două rânduri, în care ofiţerul nu şi-a putut achita datoriile, una de 100 de lei şi cealaltă de 250 de lei, motiv pentru care Fiscul i-a trimis somaţii de plată.

O altă nemulţumire a subcomisarului Ciotău este aceea că în toată această anchetă care s-a dovedit un fiasco total i-a fost târâtă şi soţia.

„Soţia mea a fost citată de DNA Suceava în calitate de martor în dosarul în care eu am fost pus sub inculpare. Se ştia de la bun început că are dreptul legal să nu dea nici o declaraţie având în vedere relaţia soţ-soţie, şi totuşi a fost citată. Eu cred că şi aici e vorba de un abuz grosolan şi o încercare de intimidare a familiei mele, care a fost pusă într-o postură ingrată fără absolut nici un motiv”, a spus Marius Ciotău.

Mai multe detalii găsiți pe monitorulsv.ro

Sus