Protestele profesorilor iau amploare, potrivit sindicaliștilor, care au solicitat Primăriei Suceava în cursul zilei de luni, 5 mai, aprobarea pentru noi mitinguri în centrul municipiului, în intervalul orar 11.00-15.00, cu o participare de circa 3.000 de oameni. Pe parcursul ultimelor zile, liderii sindicali au distribuit în mediul online tot felul de mesaje de încurajare a profesorilor să nu cedeze presiunilor și să continue formele de protest. În contextul continuării protestelor din sistemul de educație, sindicaliștii susțin că ar trebui regândite calendarele examenelor naționale, pentru că cele în vigoare nu vor putea fi respectate. Totuși, ei consideră că elevii nu vor fi lăsați de izbeliște și că se vor găsi soluții pentru ducerea la bun sfârșit a încheierii acestui an școlar, dar că totul depinde de Guvern.
Sindicaliștii din învățământul sucevean anunță pentru această săptămână grevă generală în toate unitățile de învățământ, cu diferite procente de participare a angajaților în fiecare școală. Mai mult decât atât, protestele din stradă iau amploare, potrivit sindicaliștilor, care au solicitat Primăriei Suceava în cursul zilei de luni, 5 mai, aprobarea pentru noi mitinguri în centrul municipiului, în intervalul orar 11.00-15.00, cu o participare de circa 3.000 de oameni. Se pare că majorarea salarială respinsă de angajații din sistem, dar adoptată de Guvern la finalul săptămânii trecute, i-a ambiționat și mai tare, iar încetarea grevei generale nici nu intră în discuție.
”Niciunul dintre membri noștri de sindicat nu e mulțumit de majorarea salarială adoptată de Guvern. Nu am primit niciun semn că cineva ar fi mulțumit. Suntem prea hotărâți să ne mulțumim cu atât. Mesajul e clar. Continuăm greva”, a transmis Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. Pe parcursul ultimelor zile, liderii sindicali au distribuit în mediul online tot felul de mesaje de încurajare a profesorilor să nu cedeze presiunilor și să continue formele de protest, cel puțin la fel ca săptămâna trecută. Au chemat, din nou, în stradă miile de oameni care au participat la marșurile de săptămâna trecută, pentru a-și striga nemulțumirile și a pune presiune pe guvernanți să le îndeplinească solicitările așa cum au fost puse pe foaie de către reprezentanții marilor federații sindicale din sistemul de învățământ românesc.
”Suntem determinați, pentru că, dacă ne uităm pe solicitările noastre atunci când am pornit la luptă, Guvernul nu a rezolvat niciuna dintre ele. Practic, lista cu doleanțele noastre a fost pusă undeva într-un sertar, nu știu dacă a fost citită, dar este clar că Guvernul nu s-a aplecat asupra ei. Vrem să fim poziționați într-o grilă a salarizării așa cum e firesc, după prestanța muncii noastre, pentru importanța pe care noi o avem în societate”, a explicat Giani Leonte, care a subliniat mesajul că mărirea salariului profesorului debutant la nivelul salariului mediu pe economie este cel mai important deziderat al grevei generale, pentru că de acolo pornește efectiv calcului salariilor tuturor cadrelor didactice. Dacă acest salariu de pornire este unul satisfăcător, se va ajunge ca pe final de carieră profesorii să aibă echivalentul unui salariu din Uniunea Europeană.
Sindicaliștii susțin că au primit semnale din unele școli cum că se fac presiuni asupra membrilor de sindicat să înceteze greva și să reia activitatea la catedră, astfel că au făcut un apel către directorii școlari să respecte legea, pentru că există sancțiuni dure pentru astfel de abuzuri. ”Nu vrem să fim umiliți, să fim trimiși la catedră de președintele Iohannis, să fim rugați respectuos de președintele Gheorghe Flutur să ne întoarcem la catedră. Noi știm ce avem de făcut, noi respectăm copiii, la fel cum constatați că și ei ne respectă pe noi. E o situație nemaiîntâlnită în România, când avem de partea noastră aproape întreaga societate civilă, și acest lucru ne obligă, pentru că știm că putem obține mai mult”, a spus prof. Leonte.
În contextul continuării protestelor din sistemul de educație, sindicaliștii susțin că ar trebui regândite calendarele examenelor naționale, pentru că cele în vigoare nu vor putea fi respectate. Totuși, ei consideră că elevii nu vor fi lăsați de izbeliște și că se vor găsi soluții pentru ducerea la bun sfârșit a încheierii acestui an școlar, dar că totul depinde de Guvern.
”Dragi colegi, trăim momente unice! Cândva ne vom aminti de ele! Să fim EROII acestui eveniment… poate chiar istoric! Luptăm pentru un învățământ de calitate, pentru demnitatea profesiei!”, este îndemnul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. (Oana NUȚU)
preluat de pe obiectivdesuceava.ro