Cele cinci unităţi medico-sociale din Vicovu de Sus, Broșteni, Zvoriștea, Dumbrăveni și Mălini, aşa-numitele cămine-spital, nu mai au bani pentru funcţionare.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri, în conferinţă de presă, că aceste unităţi (Vicovu de Sus, Broșteni, Zvoriștea, Dumbrăveni și Mălini), care aparţin de administraţiile locale, se află într-o situaţie financiară extrem de dificilă.
Ea a arătat că potrivit legii, o parte din finanţare, adică salariile personalului medical, trebuie asigurată de Ministerul Sănătăţii, iar cheltuielile administrative, salariile personalului TESA şi ale infirmierelor trebuie plătite de primării. Dr. Zorescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii este obligat să asigure 11.275 de lei pe an pe pat, iar primăriile 29.527 de lei pe an pe pat, sume insuficiente faţă de cheltuielile reale.
Unităţile amintite au probleme de finanţare atât în ceea ce priveşte cheltuielile medicale, cât şi cele de funcţionare. Directorul DSP a spus că spitalele din Broşteni şi Dumbrăveni au epuizat fondurile primite, iar celelalte trei au bani doar pentru salarii până la sfârşitul anului. ”Salariile personalului medical au crescut cu 25%, dar această creştere nu se reflectă şi în modificarea standardului/pacient”, a spus dr. Zorescu.
Spitalul din Broşteni a primit, luna trecută, 150.000 de lei de la Consiliul Judeţean Suceava, din fondul de rezervă al bugetului judeţului, dar asta nu rezolvă problema decât temporar.
Cele cinci cămine-spital au un total de 125 de paturi, specificul acestor aşezăminte fiind spitalizarea pe perioadă îndelungată a pacienţilor cu afecţiuni cronice sau în stadii terminale. Din acest motiv, rulajul pacienţilor într-un an de zile este relativ redus.
Sursă: Monitorul de Suceava