Actualitate

Tânăra care la 18 ani coordona o rețea de traficanți, condamnată definitiv

tanara-care-la-18-ani-coordona-o-retea-de-traficanti-condamnata-definitiv

Curtea de Apel Suceava a condam­nat-o pe inculpata Adriana Iureniuc, de 27 de ani, din municipiul Su­cea­­va, poreclită „Godzilla”, la șase ani și opt luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri în rețea. Decizia magistraților suceveni este definitivă.

O adevărată rețea de cărăuși de droguri a apărut în județul Suceava în urmă cu 10 ani. Peste o sută de tineri săraci, cei mai mulți din mediul rural, vrăjiți de mirajul banilor câștigați foarte ușor, au fost convinși să transporte cantități mari de droguri între țări din ­Ame­­rica de Sud, Europa și Asia.

Rețeaua, pusă la punct de nigerieni rezidenți în Turcia, era coordonată la Suceava de cărăuși care s-au transformat în racolatori. Adriana Iureniuc, poreclită „Godzilla”, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost unul dintre cei mai activi cărăuși transformați apoi în racolatori. Feno­menul a luat amploare în perioada 2008 – 2009 tocmai datorită veniturilor mari obținute. La un singur transport, un că­răuș obținea, în funcție de cantitatea de droguri, sume de până la patru mii de euro. După ce mai mulți suceveni au fost arestați în țări din America de Sud, pe fir au intrat și procurorii DIICOT, care au început monitorizarea grupării.

Gruparea a fost destructurată în iulie 2009, cei mai mulți dintre racolatori fiind arestați. Nu a fost și cazul Adrianei Iureniuc, care a fost dată în urmărire internațională în baza unui mandat de arestare preventivă. „Godzilla” nu a fost găsită nici până acum. Procurorii DIICOT au trimis-o în judecată în lipsă.

Antrenament cu morcovi

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008 – 2009, tânăra a racolat alte 12 persoane spre a face transporturi de droguri, perioadă în care la rândul ei a făcut mai multe transporturi de stupefiante între țări din Europa. Pentru fiecare transport, cărăușul primea câte 2.000 de euro, aceeași sumă fiind încasată și de tânără.

Procurorii au stabilit cu exactitate traseul pentru fiecare cărăuș în parte. În iunie 2009, Daniel Costel R. a fost ­ares­­tat în Turcia, având asupra lui 850 de grame de cocaină pe care le-a preluat din Sao Paolo, Brazilia. În rechizitoriu, procurorii DIICOT au inclus mesaje în care tânărul se plângea că în Brazilia a fost pus să înghită 20 de bucăți de morcov. Acesta a fost astfel testat dacă poate înghiți drogurile pe care urma să le transporte în Turcia.

Georgeta și Elena, două tinere care locuiau în același cartier cu Adriana Iureniuc, eleve la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, au fost arestate în mai 2009 pe aeroportul internațional Guararapes, Brazilia. Fetele transportau în bagaje 5,1 kilograme de cocaină, pentru care urmau să încaseze câte două mii de euro la destinație, în Bologna, Italia.

Un alt elev de la Liceul cu Program Sportiv, Radu S., a fost arestat în 2008, pe aeroportul din Fortaleza, Brazilia. Tânărul avea lipite de corp 4,44 kilograme de cocaină pe care urma să le transporte în Italia în schimbul sumei de trei mii de euro.

70 de suceveni, în pușcării din întreaga lume

În perioada 2007 – 2008, peste 70 de tineri din județul Suceava au fost ares­tați în țări din întreaga lume după ce au fost prinși în flagrant în timp ce transportau diverse cantități de droguri. Că­răușii au fost condamnați la închisoare în țări din Europa, America de Sud și Asia. Procurorii susțin însă că în total numărul sucevenilor care s-ar fi ocupat cu traficul de droguri ar fi de peste 130.

Pedepse cu închisoarea au primit și în Suceava cei care au racolat cărăușii de droguri. Într-un dosar cu 12 inculpați, judecătorii Tribunalului Su­cea­va au aplicat pedepse totale de 136 de ani de închisoare.

Citește mai departe pe Obiectiv de Suceava

Sus