Actualitate

Taxa auto: Guvernul a stabilit, in sfarsit, cand va da inapoi banii

taxa-auto

Guvernul a adoptat in sedinta de vineri o ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.

Mai exact este vorba despre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, anunta Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.

Iata cand are loc restituirea sumelor:

  • pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

De asemenea, documentul precizeaza ca OUG „reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor” reprezentand taxa auto.

Cine sunt beneficiarii ordonantei:

„Contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu au beneficiat de restituire pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta si care vor solicita in scris, organului central fiscal competent, pana la 31 august 2018, sub sanctiunea decaderii, restituirea sumelor achitate si a dobanzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii”.

Modelul cererii inca nu se cunoaste, dar va fi aprobat in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar normele metodologice de aplicare, in termen de 60 de zile, se mai arata in comunicat.

Asadar, aceasta noua ordonanta stabileste ca banii se restituie in 2018 si 2019, in functie de tipul de taxa achitata de fiecare proprietar de masina.

Pentru a afla procedura exacta mai avem insa de asteptat probabil vreo doua luni pana cand Guvernul va adopta si normele metodologice.

In plus, OUG de azi nu precizeaza ce se intampla cu acei proprietari de masini care au depus deja cereri de restituire a taxei auto, acestea le-au fost aprobate, ba chiar unora le-a fost si restituita o parte din suma, iar apoi procedura s-a blocat.

Guvernul explica insa de ce a adoptat aceasta ordonanta, argumentand ca astfel se doreste evitarea vreunei sanctiuni din partea Uniunii Europene.

„Actul normativ are in vedere necesitatea armonizarii legislatiei nationale cu hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene si evitarea posibilei declansari a unei actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene”, se arata in comunicat.

Preluare: ziare.com

Sus