Știri Rădăuți

Teii centenari ai Rădăuților la pământ pentru totdeauna?

Teii centenarii ai Rădăuților au fost puși la pământ sau mutilați în ultimii 10-15 ani. Trist este că niciunul dintre candidații la primărie nu a reușit să includă în promisiunile sale problema replantării lor. Adevărul este că, în această problemă, rădăuțenii ar putea lua lecții de spirit civic de la ieșeni pentru că, în ultimii ani, târgul Iașilor a fost martor la două fenomene interesante:

  • tăierea teilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare și înlocuirea lor cu salcâmi japonezi; și

  • solidarizarea societății civile și presarea administrației publice pentru replantarea acestora.

Și au reușit pentru că, toamna trecută, administrația publică din Iași a cedat presiunilor și a replantat tei, cu o înălțime de 3-4 metri, capabili să producă umbră încă din primul an.

La noi în schimb, administrația Rădăuților, cu firma care se ocupă de toaletare, pare că se comportă ca un ocol silvic privat preocupat de cantitatea de lemn pe care poate să o scoată în fiecare an de pe domeniu.

Numai în ultimii ani Rădăuții au fost martori la distrugerea totală sau parțială a patru zone cu tei centenari:

  • teii de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” înlocuiți cu Dumnezeu știe ce arbuști; Teii apar și în pozele făcute liceului la doar câțiva ani după înființare și credem că făceau parte din identitatea sa.

radauti25

(Liceul în 1898, teii erau deja mărișori)

  • teii de la Biserica Catolică greu încercați de drujbele peisagiștilor (au mai rămas 4 din tot șirul, doi vii și doi morți;

1

(str. Ștefan cel Mare cca. 1900, teii produceau deja umbră)

  • teii de la Gara Mică; și
  • teii de la Grădina de Tir (Tiere Garten), cel mai vechi parc al orașului (după ce cel de pe strada Dr. Pistiner a fost distrus în anii 1960) și cel mai mutilat parc, redus la dimensiunile cunoscute astăzi.

Să zicem că acceptăm ipoteza lansată de administrația publică că teii erau putrezi (la CNEH au putrezit toți simultan) și că era necesară înlăturarea ramurilor periculoase, și tot nu reușim să înțelegem de ce nu s-au făcut replantări.

Toți candidații s-au  grăbit să promită asfaltări și locuri de parcare dar ce am vrea noi să auzim din partea lor este un angajament ferm că încă din această toamnă o să fie refăcut aliniamentul de tei de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi și de la Biserica Romano Catolică (cu tei înalți de 3-4 m) și că o să se facă plantări de tei la Grădina de Tir și Gara Mică.

Sus