Top 5 This Week

Related Posts

Tichetele de vacanță vor distruge turismul românesc

Un proiect depus în Parlamentul României prevede acordarea de vouchere de vacanță, de către stat, tuturor angajaților din economie. O măsură de acest gen ar crea o presiune colosală pe piață și, în lipsa modificării ofertei, va determina creșterea semnificativă a prețurilor. Scumpirea cazărilor din România nu va fi însoțită de o creștere proporțională a calității lor.

Tichetele de vacanță vor distruge turismul românesc pentru că vor crea o cerere artificială care va afecta concurența de pe piață. 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare au depus în Parlament un proiect care prevede ca toți salariații din economie să beneficieze de vouchere de vacanță acordate de stat. Proiectul nu are un studiu de impact fundamentat și este greu de crezut că statul va găsi resursele pentru finanțarea sa.

La începutul lui 2023, în economie existau în jur de șapte milioane de contracte de muncă și un număr de salariați ceva mai scăzut. Un voucher are o valoare de circa 300 de euro. Dacă statul ar acorda tichete pentru toți salariații din economie ar trebui să facă un efort anual de circa două miliarde de euro. Nu este clar de unde va găsi statul surse de finanțare pentru a realiza acest lucru. Știm însă că suma de bani, cheltuită în mod obligatoriu în turismul românesc, va fi de 3-4 ori mai mare decât în prezent.

Proiectul este o subvenție mascată acordată HoReCa

Proiectul pare să fie unul scris cu gândul la HoReCa și el este, în fapt, un imens ajutor de stat mascat. Acesta reprezintă crearea unei cereri artificiale pentru servicii care nici măcar în prezent nu se remarcă prin calitate. Practic, în loc ca industria să se dezvolte pe bază de competitivitate, se preferă ajutoarele de stat mascate. Aceste ajutoare vin în contextul în care industria beneficiază deja de un regim fiscal preferențial față de alte domenii.

Valoarea tichetelor va fi redirecționată către unitățile de profil și vor funcționa ca o subvenție. Din păcate, acest ajutor nu imită perfect funcționalitatea unei subvenții clasice. Aceasta nu se alocă pe noaptea de cazare pentru a reduce tariful ci vine ca o subvenție de 100%. Handicapul unei subvenții de 100% este că stimulează ofertanții să majoreze prețurile de vânzare. La o subvenție obișnuită, ofertantul poate reduce prețul cu un procent oarecare, dar trebuie să fie în continuare competitiv.

Voucherele afectează calitatea serviciilor

Sistemul tichetelor de vacanță favorizează apariția clienților captivi. Dacă proiectul va fi promulgat, vor exista 6-7 milioane de clienți obligați să consume turism românesc. O firmă care are clienți garantați nu este interesată să-și îmbunătățească produsul sau serviciul. Dacă numărul de clienți garantați ar crește la 6-7 milioane, cei mai mulți hotelieri din România vor profita de ocazie pentru a-și maximiza profiturile. Investițiile în unități și calitatea per ansamblu a serviciilor se vor reduce. De asemenea, administratorii localităților stațiune vor minimiza importanța investițiilor pentru că vor lua prezența clienților drept un indicator al performanței.

Citește mai departe pe initiativaprivata.ro

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles