Actualitate

Tineri din Rădăuți-Suceava s-au transformat în îngeri păzitori pentru copiii nevoiaşi

catalin-urdoi-radauti

Mai mulţi tineri din zona Rădăuţi – Suceava au început să strângă bani, produse şi jucării pentru copiii din familiile nevoiaşi din judeţ. Aceştia au ajutat deja trei copii cu posibilităţi materiale reduse şi vor continua acest demers, mai ales că se apropie Crăciunul.

Mai mulţi tineri din zona Rădăuţi din dorinţa de a-i ajuta pe cei din jur, s-au transformat în îngerii păzitori ai copiilor din familiile nevoiaşe din judeţul Suceava. Ei au pus mână de la mână, iar în această toamnă au vizitat trei micuţi cu care soarta nu a fost foarte darnică, oferindu-le tot felul de produse alimentare, jucării şi tot ce mai aveau nevoie. Ancuţa, o copilă de 14 ani de zile, are rezultate foarte bune la învăţătură în ciuda multor lipsuri din viaţa ei.

Învaţă, dar şi munceşte zi de zi în gospodărie, alături de mama ei. „Am întâlnit-o pe Ancuţa, care mi-a zâmbit timid, din prima secundă de când ne-am intersectat privirile, până când ne-am despărţit. Aceasta este elevă în clasa a VIII-a, cu rezultate foarte bune la şcoală, dar cu o copilărie umbrită de neajunsuri. Locuieşte alături de mama ei, într-o căsuţă mică dar primitoare. Când am intrat în camera în care ţine loc de bucătărie şi de dormitor, fiind singura încălzită, m-a lovit un miros îmbietor de turtiţe proaspăt rumenite pe plită. Tatăl a murit acum nouă ani, lăsând în urmă două femei puternice, pe Ancuţa şi pe mama ei, tanti Coca. Singurele surse de venit ale celor două nu depăşesc 500 de lei pe lună, la care se mai adaugă sumele primite de mamă când mai munceşte cu ziua, însă asta nu le împiedică să glumească, să zâmbească şi să se bucure de viaţă.

catalin-urdoi

Anca munceşte cot la cot cu mama ei pe lângă casă, fiindu-i un ajutor de nădejde şi făcând poate mai mult decât trebuie să facă un copil la vârsta ei. Mi-au spus că nu au nevoie de nimic, însă în timpul vizitei am observat că frigiderul nu le funcţionează, lemne de foc sunt doar doi copăcei din livadă şi câteva vreascuri adunate într-un şopru, iar proviziile sunt atâtea câte sunt”, a povestit fotograful Cătălin Urdoi, unul dintre iniţiatorii campaniei. Tinerii cu suflet mare au reuşit să le aducă lemne de foc, un aragaz nou care are şi cuptor, un frigider nou, iar în această săptămână urmează să le mai aducă un calculator, un birou, un aspirator, o bicicletă şi un balansoar. De asemenea, oameni din întreaga ţară au anunţat că le vor trimite Ancuţei şi mamei sale colete cu alimente. Înainte de a o ajuta pe Ancuţa, tinerii din zona Rădăuţi au strâns suma de 7.500 de lei şi pentru Fatima, o fetiţă în vârstă de şase ani, din localitatea suceveană Soloneţu Nou.

„A fost o campanie a speranţei şi a dragostei faţă de semenii noştri, o campanie în care ne-am mobilizat sub umbrela ajutorului şi a facerii de bine”, a mai precizat Cătălin Urdoi. Fatima locuieşte într-o căsuţă săracă, dar curată, împreună cu părinţii şi cei patru fraţi. De multe ori, părinţii merg la culcare nemâncaţi, dar încearcă să asigure o masă caldă pentru cei cinci copii ai lor. Trăiesc la limita existenţei, dar se iubesc şi îşi zâmbesc unul altuia sincer.

O altă fetiţă vizitat de tinerii cu suflet mare este Getuca, o copilă din Vicovu de Sus, care şi-a primit păpuşa mult dorită, alături de multe alte cadouri. „Nu am face nimic fără suportul oamenilor de peste tot, care ne sprijină şi care ne susţin cu toată dărnicia şi dragostea lor. Vreau să fim un exemplu şi vreau să provocăm pe toată lumea să facă la fel”, a concluzionat Cătălin Urdoi. Tinerii care au început această campanie promit să nu se oprească aici şi doresc să ajute cât mai multe copii şi familii nevoiaşe, mai ales că se apropie Crăciunul.

Citeste mai mult: adev.ro/ozpu3f

Sus