Cu toate ca auzim tot mai des atat la televizor cat si la radio despre efectele periculoase ale zaharului, recomandandu-ni-se sa reducem cat mai mult excesul de zahar, suntem in continuare pe primul loc in Europa intr-un top al consumatorilor de zahar.
Practic, intr-un singur an un roman consuma 30 de kilograme de zahar, o cifra de doua ori mai mare decat media la nivel european. Din fericire insa apar tot mai multe alternative sanatoase si tot mai multe persoane se arata interesate de acestea. Iar un bun exemplu in acest sens este eritritolul.
Impreuna cu echipa de la BioBoom.ro ne-am propus sa descoperim mai multe informatii despre eritritol, iar despre acest minunat inlocuitor al zaharului vom vorbi in randurile urmatoare!
Ce este eritritolul?
Asa cum spuneam, eritritolul este un foarte bun inlocuitor al zaharului deoarece are 70% din dulceata zaharului insa mult mai putine calorii, aproximativ 6%. Eritritolul este folosit deja in cazul multor alimente si bauturi disponibile in magazine, acesta fiind trecut cu numele de E968.
Este important de precizat faptul ca eritritolul este un indulcitor vegetal ce poate fi consumat de majoritatea persoanelor, chiar si de catre cele care au diabet sau care urmeaza o anumita dieta severa. Pentru a se obtine acest indulcitor vegetal se fermenteaza glucoza de porumb cu drojdie.
Apreciat la eritritolul vegetal este faptul ca o mare cantitate este eliminata foarte usor din corp imediat dupa consum prin intermediul urinei. Practic, doar 10% ramane in corp, evitandu-se astfel sansele de a aparea efecte laxative.
Principalele beneficii ale eritritolului
Eritritolul se dovedeste a fi foarte benefic dintr-o multime de puncte de vedere. In primul rand, nivelul de zahar din sange nu este influentat de acest indulcitor. Asta deoarece indicele sau glicemic este egal cu 0, neafectand glicemia si fiind un bun inlocuitor al zaharului ce poate fi folosit chiar si de persoanele care sufera de diabet.
Mai mult decat atat, eritritolul nu ingrasa. Asa cum spuneam, nu are un continut bogat in calorii, astfel incat o singura lingurita de ritritol are o cantitate de calorii infima. Poate fi consumat asadar fara teama ca ar putea afecta silueta intr-un fel sau altul.
Acesta mai previne si riscurile cardiovasculare. Este concluzia unui studiu realizat de mai multi cercetatori din Olanda, studiu care concluzioneaza ca eritritolul are rol protector pentru vasele de sange.
Eritritolul mai are si rolul de antioxidant, favorizand circulatia sanguina.
Daca in cazul zaharului obisnuit putem vorbi despre riscuri foarte mari pentru dantura, acesta favorizand aparitia cariilor, situatia este diferita in cazul eritritolului. Practic, dintii nu au de suferit in urma consumului de eritritol.
Eritritolul – riscuri
Foarte apreciat la eritritol este faptul ca nu prezinta riscuri sau sansa de a aparea efecte adverse, studiile spunand despre acest indulcitor faptul ca este foarte sigur. Cu toate acestea, este recomandata evitarea unei cantitati foarte mari de eritritol, deoarece ar putea duce la aparitia unor problemele digestive.
Practic, atata timp cat se pastreaza anumite limite, eritritolul reprezinta o varianta foarte sigura si chiar sanatoasa.
Este foarte important si magazinul de unde iti cumperi eritritol. Cu siguranta nu toate magazinele au bune practici in ceea ce priveste depozitarea si manipularea acestui produs, drept urmare ar trebui acordata atentie suplimentara alegerii magazinului.
In acest sens, recomandam magazinul online de produse organice BioBoom.Ro. In oferta acestuia puteti gasi Eritritol de cea mai buna calitate si la un pret foarte bun, dar si alte alternative pentru zahar.