Accidente Bucovina

Un bărbat din Bădeuţi cu ambele mâini amputate are nevoie urgent de proteze

constantin-cazac-1

Un bărbat din Bădeuţi, Constantin Cazac, în vârstă de 40 de ani, cu ambele mâini amputate în urma unui accident suferit anul trecut, pe 4 octombrie, are nevoie urgent de două proteze. Specialiştii i-au recomandat bărbatului două proteze bionice, care costă aproximativ 30.000 de euro bucata. În acest moment bărbatul este dependent total de o altă persoană şi doar protezele ar putea să-i redea, într-o oarecare măsură, independenţa.

„Acum, dacă vreau o gură de apă, trebuie să o cer cuiva să mi-o dea, dacă vreau un colţ de pâine, trebuie să mi-l aducă cineva, dacă vreau să mă spăl, să merg la baie, să mă îmbrac, să mă dezbrac, în toate trebuie să mă ajute o altă persoană. Eu nu pot să fac nimic singur”, ne-a spus Constantin.

Clipa care i-a schimbat viaţa

Lui Constantin toată viaţa i s-a dat peste cap în câteva minute, în câteva clipe de care omul nici nu vrea să-şi mai aducă aminte. Acele clipe i-au adus mult prea multă suferinţă. Şi, totuşi…

Pe 4 octombrie 2018 se afla pe un teren agricol, la circa 5-6 kilometri de sat, la recoltat porumb. Îşi cumpărase cu o săptămână în urmă un utilaj performant, de dimensiuni mari, care, spera el, îi va uşura munca în agricultură. A vrut să verifice ceva la utilaj, în timp ce acesta era pornit, s-a împiedicat în mirişte, a vrut să se prindă de apărătoarea utilajului, însă mâna dreaptă i-a alunecat şi i-a fost prinsă în utilaj, în valţuri. Durerile erau cumplite, încerca să ţipe după ajutor, dar nimeni nu era prin zonă şi, la un moment dat, a leşinat. Nenorocirea a fost că atunci când a leşinat omul a căzut pe cadrul utilajului şi şi-a prins şi mâna stângă în valţuri. Circa 15 minute, bărbatul a stat cu ambele mâini prinse în utilajul pornit. La un moment dat, utilajul s-a oprit, semn că cineva l-a deconectat de la curent.

Un bărbat care era şi el la muncă pe un teren agricol din apropiere a avut inspiraţia să se apropie de utilajul lui Constantin Cazac şi a văzut nenorocirea. A urmat un calvar, şi anume acela de a scoate braţele zdrobite dintre fiarele utilajului. „Acest accident mi-a terminat viaţa, mi-a dat-o peste cap. Din câmp, am reuşit cu ajutorul acelui om şi al fratelui meu pe care l-am sunat ulterior să ajungem la UPU Suceava, de unde m-au trimis la Spitalul <Sf. Spiridon> Iaşi, unde medicii au făcut imposibilul să-mi salveze braţele, dar, în final, nu s-a putut. A fost prea grav”.

Înainte de accident, Constantin Cazac era un om foarte activ. A lucrat mai mulţi ani în străinătate, şi-a cumpărat câteva utilaje şi s-a apucat de agricultură în ţară, a lucrat şi ca instructor auto, dar nimic din ce făcea înainte de 4 octombrie 2018 nu mai poate face acum. Pentru a putea fi alături de Constantin, zi şi noapte, prin spitale, soţia a fost nevoit să se lase de serviciu. Veniturile lor de acum sunt 84 de lei, alocaţia copilului, şi 32 de lei, o pensie de invaliditate pe care o primeşte de la stat Constantin Cazac, pentru că suferă de boala Wilson. „Am ajuns la mila oamenilor… Să mor mă aşteptam, că toţi murim într-o zi, dar să păţesc aşa un necaz, singur, în câmp, nu mă aşteptam… Spitale, internări, operaţii, durere, mâna introdusă în abdomen, procedură grea… Am ajuns ca o legumă. Zilnic am dureri, mai ales noaptea. Cer respectuos o mână de ajutor, pentru a putea să fiu din nou dependent, pentru că acum mă simt ca o povară pentru familie”, a completat Constantin Cazac.

Donaţii pentru Constantin Cazac, pentru a putea să-şi achiziţioneze măcar o proteză, se pot face în conturile RO08BRDE340SV72207713400 în euro şi RO12BRDE340SV72207633400 în lei, deschise la BRD Rădăuţi.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2019-01-21/Un-barbat-din-Badeuti-cu-ambele-maini-amputate-are-nevoie-urgent-de-proteze#ixzz5fhmHyG88

Sus