Actualitate

Un poliţist de frontieră şi un nepot de-al său, împuşcaţi după ce au fost prinşi la braconat peşte

Un poliţist de frontieră şi un nepot de-al său, împuşcaţi după ce au fost prinşi la braconat peşte

Un poliţist de frontieră în vârstă de 43 de ani şi un nepot de-al său, în vârstă de 22 de ani, au ajuns la spital, miercuri seara, cu mai multe plăgi prin împuşcare cu alice. Cei doi au fost surprinşi la braconat peşte în mijlocul râului Suceava, pe raza satului Măneuţi, comuna Frătăuţii Vechi, de către un paznic al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava. Paznicul de vânătoare le-a declarat organelor de anchetă că cei doi au vrut să fugă, iar el a tras focuri de armă de avertisment, iar faptul că i-a împuşcat a fost un accident.

Poliţistul de frontieră era în concediu medical, însă asta nu l-a împiedicat să intre în apa râului Suceava, aflată la limita îngheţului.

 

Prinşi în mijlocul apei, cu cizme de cauciuc până la brâu, cu plasele monofilament

Radu Crăciun, în vârstă de 43 de ani, agent în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, şi Ionuţ Lavric, în vârstă de 22 de ani, ambii din satul Măneuţi, comuna Frătăuţii Vechi, s-au prezentat fără a solicita ambulanţa la Spitalul Municipal Rădăuţi, miercuri, în jurul orei 16.00. Medicii care i-au consultat au constatat că prezintă plăgi prin împuşcare şi i-au transferat la Spitalul Judeţean Suceava. Starea lor nu era gravă, însă erau necesare intervenţii chirurgicale pentru scoaterea alicelor.

Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-a format o echipă operativă, coordonată de specialişti de la Serviciul Arme şi Serviciul de Investigații Criminale, alături de lucrători de la Poliția municipiului Rădăuți și Secția 4 Poliție Rurală Gălănești.

Din anchetă rezultă că cei doi au mers, miercuri, la braconat peşte pe râul Suceava, având asupra lor plase monofilament. Cu cizme de cauciuc până la brâu, cei doi au intrat în apă, într-o zonă puţin adâncă, unde între maluri sunt în jur de douăzeci de metri. Vasile Tivadar, în vârstă de 49 de ani, din municipiul Rădăuţi, angajat al Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Suceava – Clubul de Vânătoare și Pescuit Sportiv Rădăuți, paznicul de vânătoare care răspunde de zona de pădure şi de fondul piscicol din zonă, i-a prins pe cei doi în mijlocul apei.

Varianta paznicului: a tras greşit din cauză că a alunecat

Din anchetă rezultă că iniţial cei doi nu au dat impresia că ar vrea să fugă, îndreptându-se spre mal, pentru a preda plasele şi aproximativ două kilograme de peşte, cât aveau prins la acel moment. Lucrurile s-au schimbat când cei doi au păşit pe uscat. Suspecţii ar fi luat-o la fugă, abandonând pe drum peştele şi plasele. Paznicul a tras mai întâi un foc de armă în plan vertical, după care a mai încărcat o dată şi a tras din nou. De această dată în direcţia celor doi, astfel că fugarii au fost atinşi de mai multe alice. Varianta reprezentantului AJVPS Suceava este că a tras accidental spre cei doi.

Vasile Tivadar ne-a declarat: „Am surprins doi indivizi braconând pe râul Suceava, iniţial am discutat cu ei, apoi au încercat să fugă. Eu i-am somat legal să stea, dar au continuat să fugă. La un moment dat, când încărcam arma, s-a rupt o porţiune de gheaţă, moment în care am alunecat, iar focul a plecat accidental spre direcţia lor. Ei nu au schiţat nici un gest, au continuat să fugă, am aflat mult mai târziu că i-am atins”.

 

„Domnul de la Poliţia de Frontieră e braconier vechi”

Bărbatul a tras cu arma din dotare, calibru 12, deținută legal în baza ordinului de serviciu eliberat de AJVPS, în calitate de gestionar al fondului piscicol.

Vasile Tivadar a mai precizat că poliţistul de frontieră nu este la primul act de braconaj de acest gen: “I-am recunoscu pe ambii, mai ales domnul de la Poliţia de Frontieră, e braconier vechi, mereu tot a fugit de câte ori l-am depistat”.

 

Poliţistul a suferit mai multe plăgi prin împuşcare cu alice

La Spitalul Judeţean Suceava, cei doi au primit îngrijiri şi au rămas internaţi, însă în stare stabilă.

Doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, a explicat ce leziuni au suferit cei doi: “Primul pacient, de 22 de ani, prezenta retenţie de corp metalic străin (n.r. – alice) la nivelul cotului stâng şi plagă prin împuşcare, fără corp metalic, la nivelul umărului drept, fiind internat pe secţia de Ortopedie. Cel de-al doilea, bărbatul în vârstă de 43 de ani, prezintă plăgi prin împuşcare cu retenţie de corp străin metalic la nivelul antebraţului şi braţului stâng, precum şi în regiunea toracică posterioară. Acesta a fost internat pe Secţia de Chirurgie. Din fericire, în cazul ambilor, nu au fost probleme de ordin vital, nefiind afectate organe interne.”

 

Poliţiştii au deschis mai multe dosare penale

Poliţiştii de la Serviciul Arme au ridicat, pentru continuarea cercetărilor, arma proprietatea AJVPS Suceava. De asemenea, au fost ridicate plase monofilament şi a fost confiscată cantitatea de peşte (în jur de 2 kilograme de scobar, evaluat la 20 de lei).

Poliţiştii au deschis dosare penale pentru mai multe infracţiuni. Pe de o parte, poliţistul aflat în timpul liber şi nepotul său vor fi cercetaţi pentru infracţiunile de „utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament” și “pescuitul cu unelte și scule neautorizate”. În ceea ce-l priveşte pe paznicul AJVPS Suceava, poliţiştii au deschis cercetări in rem pentru infracţiunile de ,,uz de armă fără drept” şi ,,vătămare corporală din culpă”. De precizat că asta nu înseamnă în mod automat că paznicul a făcut uz de armă fără drept, însă pentru a se putea face cercetări trebuia obligatoriu deschis un astfel de dosar in rem, adică faţă de fapte, nu faţă de persoană.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au transmis că Radu Crăciun lucrează ca agent al Poliţiei de Frontieră din 2002 şi se afla în concediu medical în această perioadă. Ei au precizat că aşteaptă rezultatele anchetei demarate de IPJ Suceava pentru a stabili ulterior măsurile care se impun. Acesta este încadrat la structura de poliţie de frontieră de la Vicovu de Jos, însă momentan este pus la dispoziţie, deoarece este trimis în judecată într-un dosar de contrabandă.

Ieri, în timp ce se aflau la spital, poliţistul de frontieră şi Ionuţ Lavric au refuzat să exprime un punct de vedere în faţa jurnaliştilor care i-au căutat.

Poliţistul de frontieră este trimis în judecată într-un dosar de contrabandă

Numele poliţistului de frontieră Radu Crăciun apare într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, în care agentul a fost trimis în judecată. În acest dosar au fost trimişi în judecată 35 de inculpaţi, majoritatea poliţişti de frontieră, printre ei şi comisarul-şef Nelu Fediuc. Este vorba de o reţea de contrabandă cu ţigări, care ar fi fost pusă pe picioare de Dumitru Horga, preot în localitatea botoşăneană Cândești. Conform DNA, gruparea a acţionat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la peste 1,5 milioane de lei.

În sarcina lui Radu Crăciun au fost reţinute trei infracţiuni pentru care acesta este judecat: “instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, „trafic de influență” şi „folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, forma continuată”. Dosarul a trecut recent de camera preliminară şi este în judecat la instanţa de fond.

 

sursa: monitorulsv.ro

Sus