Actualitate

Viceprimarul din Vicovu de Sus, minge de ping-pong electorală pentru primar şi consilierii locali

vicovu_de_sus_primarie

Gheorghe Cozorici, viceprimarul liberal al oraşului Vicovu de Sus, ajuns în funcţie după alegerile din 2012, a fost schimbat de trei ori, fiind transformat de primarul social-democrat Gheorghe Schipor şi consilierii locali de aici într-o adevărată minge de ping-pong, totul având conotaţii electorale.

Faptul că lucrurile sunt trase de păr este dovedit şi de istoricul primelor două înlocuiri din funcţii. Prima decizie de acest fel a fost contestată în instanţă de Gheorghe Cozorici, iar judecătorii au decis că trebuie repus în funcţie, başca să i se plătească şi despăgubiri de 50.000 de lei. A doua hotărâre de Consiliu Local prin care viceprimarul şi-a pierdut funcţia nici nu a mai ajuns pe rolul instanţelor de judecată, şi asta pentru că a fost atacată de prefect. Şi în acest caz Gheorghe Cozorici a fost repus în funcţie, dar a rezistat doar vreo jumătate de oră, asta până când printr-o altă hotărâre luată de consilierii locali din Vicovu de Sus a fost demis.

„Tot ceea ce mi se întâmplă vine din partea domnului primar, care a decis că eu nu mai pot îndeplini funcţia de viceprimar. De altfel, toate hotărârile de Consiliu Local prin care am fost înlocuit din funcţie au fost iniţiate de primarul oraşului Vicovu de Sus, iar consilierii care-i sunt loiali au îndeplinit o simplă formalitate. Nu au avut motive să ia decizia înlocuirii mele din funcţie, dovadă şi faptul că primele două hotărâri au fost revocate”, a arătat Gheorghe Cozorici.

 

Doi viceprimari plătiţi în acelaşi timp

Armonia din cadrul Consiliului Local Vicovu de Sus a durat ceva mai mult de un an. În noiembrie 2013, Gheorghe Cozorici a fost schimbat din funcţie, numai că acesta a considerat că nu au existat motive temeinice în acest sens, şi prin urmare s-a adresat instanţelor de judecată.

Printr-o decizie definitivă luată de Curtea de Apel Suceava în februarie 2015 s-a dispus anularea HCL Vicovu de Sus din 29 noiembrie 2013 şi reintegrarea lui Gheorghe Cozorici în funcţia de viceprimar, plus achitarea integrală a drepturilor salariale.

Interesant este că în urma schimbării din funcţie a lui Cozorici, consilierii locali din Vicovu de Sus au ales un nou viceprimar în persoana lui Petru Cornea. Practic, în urma deciziei instanţei de judecată prin care s-a dispus reintegrarea lui Gheorghe Cozorici şi achitarea salariului de care acesta a fost văduvit, reiese că în perioada noiembrie 2013-februarie 2015 oraşul Vicovu de Sus a plătit doi viceprimari.

O anomalie, deoarece în organigrama instituţiei apare un singur post de viceprimar. Rămâne de văzut cine va plăti cei 50.000 de lei pe care Gheorghe Cozorici îi are de încasat şi dacă reprezentaţii Curţii de Conturi se vor sesiza şi vor derula cercetări vizavi de această problemă.

 

La ultima „înscăunare” a rezistat în funcţia de viceprimar doar jumătate de oră

Deşi repus în funcţie de judecători, Gheorghe Cozorici nu a rezistat prea mult. Pe 27 aprilie 2015, tot la iniţiativa primarului Gheorghe Schipor, Consiliul Local Vicovu de Sus a adoptat o nouă hotărâre prin care l-a schimbat din nou din funcţie pe Gheorghe Cozorici. Hotărârea în cauză a fost atacată de prefectul de Suceava în instanţă, iar pe 30 septembrie 2015 Gheorghe Cozorici a fost repus în funcţie.

La a treia „înscăunare” a rezistat doar 30 de minute, fiind schimbat în aceeaşi şedinţă de Consiliu Local. Acum, omul care a ocupat funcţia de viceprimar al oraşului Vicovu de Sus de trei ori în acelaşi mandat a contestat din nou în instanţă actele care l-au vizat.

„În spatele acestor demersuri este primarul oraşului Vicovu de Sus, care în calitate de iniţiator al tuturor proiectelor de hotărâre privind schimbarea mea din funcţie doreşte cu orice preţ, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, ca eu să nu pot exercita funcţia de viceprimar, iar el să conducă discreţionar destinele localităţii”, a arătat Gheorghe Cozorici.

Mai multe pe…monitorulsv.ro

Sus