Top 5 This Week

Related Posts

Doi ani de închisoare pentru un șofer care a trecut pe roșu și a omorât un copil

Judecătorii suceveni au dat sentința finală în cazul unuia dintre cele mai tragice accidente produse în ultimii ani în municipiul Suceava, soldat cu moartea unui copil în vârstă de 10 ani, pe trecerea de pietoni semaforizată de pe strada Grigore Alexandru Ghica, la ieşirea din Suceava spre Rădăuţi.

Curtea de Apel Suceava a confirmat prima sentință, a Judecătoriei Suceava, șoferul care a forțat semaforul și a accidentat mortal un copil fiind condamnat la doi ani de închisoare. După ce va executa pedeapsa, șoferul va avea interdicție de a mai conduce autovehicule timp de patru ani de zile. Membrii familiei copilului decedat, părinții și cei doi frați, vor primi, prin asigurător, 15.000 de lei daune materiale şi 480.000 de lei daune morale.

Sentința este definitivă și irevocabilă.

Filmul cumplitului accident

Pe 10 septembrie 2016, Dafin Junior Băcilă, în vârstă de 10 ani, a plecat de acasă împreună cu fratele său mai mic, Laur Dominic, de 8 ani, şi încă doi copii, cu intenţia de a ajunge la stadionul din Iţcani, pentru a juca fotbal. Cei patru s-au deplasat înspre trecerea de pietoni semaforizată de lângă Tipografia Celestin. În momentul în care s-au angajat în traversare, o autoutilitară care venea dinspre Suceava, condusă de Paul Florin Ududec, atunci în vârstă de 19 ani, din Milişăuţi, a trecut la propriu prin grupul de copii. Trei au reuşit să se ferească în ultima clipă, însă Dafin Junior Băcilă a fost lovit în plin şi proiectat la peste zece metri distanţă, pe trotuar.

Copilul a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava în şoc hemoragic, cu leziuni foarte grave la cap. El a murit după cinci zile de comă.

Imaginile video care au lămurit cazul

Inițial, în cazul anchetei preliminare a polițiștilor, s-a stabilit că accidentul s-a produs din cauză că băiatul de 10 ani a traversat neregulamentar. Din fericire, imaginile surprinse de o cameră video au arătat cum au stat lucrurile, iar toate indiciile de pe imagini au demonstrat că şoferul avea culoarea roşie în momentul premergător impactului. O altă mare problemă la şoferul din Milişăuţi a fost lipsa oricărei conduite preventive a acestuia în imediata apropiere a unei treceri de pietoni. Acesta a vrut practic să forțeze semaforul cu câteva secunde.

Monitorul de Suceava a fost primul care a semnalat, în baza imaginilor video, că accidentul s-a produs în condiţii total diferite şi că cei patru copii au aşteptat culoarea verde şi apoi s-au angajat în traversare. Ulterior publicării în mass-media a imaginilor video, autorul accidentului a fost reţinut pentru 24 de ore, la 20 de zile de la accident, fapt total atipic, dar care s-a bazat pe noua probă foarte clară, imaginile video.

Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Concluzia procurorilor a fost clară:
„Inculpatul a condus autoutilitara marca Mercedes Sprinter cu nr. de înmatriculare SV-18-UPF pe strada Grigore Alexandru Ghica din municipiul Suceava, iar când a ajuns la intersecţia dirijată cu strada Zefirului, nu a respectat semnificaţia culorii roşii a semaforului electric şi l-a accidentat mortal pe minorul B.D.J., care se afla angajat în traversarea părţii carosabile pe marcaj pietonal, la culoarea verde a semaforului electric”.

Procurorii au explicat că accidentul a fost cauzat de comportamentul în trafic al conducătorului auto, care în momentele premergătoare accidentului nu a respectat dispoziţiile prevăzute de OUG 195/2002, mai exact nu a oprit la culoarea roşie a semaforului.

Sursă: Monitorul de Suceava

@obiectivderadauti
@obiectivderadautihttps://www.obiectivderadauti.ro
Jurnalist pentru Obiectiv de Rădăuți, originar din Rădăuți.

Popular Articles