Actualitate

Finlanda a intrat oficial în NATO și a devenit al 31-lea stat membru. Granița Rusiei cu alianța se dublează astfel. Moscova amenință cu ”contramăsuri”.

Ministrul finlandez de externe a semnat documentul de aderare și l-a înmânat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Steagul Filandei urmează să fie arborat la sediul Alianței.

După aderare, lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Finlanda are o frontieră de est de 1.340 km cu Rusia și a solicitat oficial să se alăture Alianței în luna mai a anului trecut, din cauza războiului Rusiei.

Aderarea Finlandei poate fi considerată o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care s-a declarat nemulțumit de mai multe ori de posibilitatea extinderii NATO, înainte de a decide invadarea Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ”urmărește îndeaproape” ceea ce se întâmplă în Finlanda și a descris extinderea NATO drept o ”încălcare a securității noastre și a intereselor noastre naționale”. Oficialii de la Kremlin au declarat că Rusia va fi forțată să ia ”contramăsuri”, iar ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus că aderarea a ridicat perspectiva unei escaladări a conflictului din Ucraina. Moscova a precizat că își va consolida capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest, ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat aderarea Finlandei la NATO.”El (n.r. Vladimir Putin) obține exact opusul… Finlanda astăzi, iar în curând și Suedia va deveni un membru cu drepturi depline al alianței”, a declarat acesta.

Preluat de pe biziday.ro

Sus