Cultură

Un fost locuitor al Rădăuților decorat de Klaus Johannis

Un fost locuitor al Rădăuților, relativ necunoscut în urbea în care și-a petrecut o scurtă perioadă din copilărie, a fost decorat de președintele României. Evenimentul care a avut loc pe 15 aprilie 2016, după cum era de așteptat, a trecut neobservat în presa locală. Decorația se alătură multitudinii de premii și distincții primite de către autor de-a lungul vieții. Desigur, între acestea nu se numără și cea de cetățean de onoare al municipiului Rădăuți.

Scriitorul Norman Manea a fost decorat de președintele României, Klaus Werner Johannis, cu Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de comandor, „în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii și valorilor românești, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere”.

Regimul comunist și îngrădirea libertății de expresie l-au determinat pe scriitor să emigreze din România. Astfel, acesta a părăsit România în 1986 și după o scurtă perioadă a reușit să ajungă în Statele Unite ale Americii, unde locuiește și acum.

Autorul s-a remarcat de-a lungul carierei prin lucrări precum: Anii de ucenicie a lui August Prostul, Plicul negru, Despre clovni: Dictatorul și Artistul, Fericirea obligatorie, Întoarcerea huliganului, Plicuri și portrete ș.a.

Scriitorul a locuit timp de doi ani de zile în Rădăuți după ce s-a întors cu familia din Transnistria, unde au fost deportați în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Norman Manea este astăzi cel mai tradus autor român în viață, deși în mod greșit i se acordă această onoare lui Mircea Cărtărescu, și  a fost în mai multe rânduri nominalizarea României la premiul Nobel pentru literatură. Este de notat, totuși, că șansele sale la acest premiu au scăzut considerabil după ce acesta i-a fost decernat în 2009 Herthei Muller, o altă scriitoare din România care a abordat problema comunismului în romanele sale. De altfel, în mai 2011, la Târgul de Carte Bookfest, Mircea Cărtărescu a declarat cu privire la premiul Nobel: „Abia aştept să-l ia odată Norman Manea, ca să mai am şi eu o şansă, peste 20 de ani.”

Sus